torsdag 30 april 2009

Våldtäkt är misshandel - oavsett hur offret är klätt

Den här veckan presenterades en studie som visar att Sverige har högst antal anmälda våldtäkter i Europa, 46 anmälningar per 100 000 invånare. Det är fyra gånger fler än våra grannländer i Europa.

Anmärkningsvärt är också att vi ligger lågt när det gäller antalet upklarade fall - endast 13 procent leder till åtal. Många ärenden läggs ner på grund av att polis och åklagare inte anser att bevisningen räcker.

Varken den höga andelen våldtäkter eller den låga uppklaringsprocenten är acceptabel! I Dalarnas Tidningar den 28 april berättar en ung kvinna om hur hon efter en våldtäkt blev förnedrad av polismannen som frågade "Hur djup var din urringning?". "Jag ska kunna gå dyngrak och naken genom stan utan att någon ska ha rätt att våldta mig", säger kvinnan i samma artikel.

På Centerkvinnornas förbundsstämma i Borlänge för två veckor sedan berättade Europavalskandidat Marie Wickberg om alla de negativa reaktioner hon fick när hon skrev ungefär samma sak i en insändare. Det är uppenbart att attitydförändring krävs - såväl hos gemene man som hos myndigheterna. Våldtäkt är misshandel - oavsett hur offret är klätt!

Anki Enevoldsen

Inga kommentarer: