Många tror att det är Socialdemokraterna som står bakom de stora jämställdhetsreformerna i Sverige. Det är inte sant. I år är det 30 år sedan Sverige fick sin första jämställdhetslag. Den som drev igenom lagen var den dåvarande jämställdhetsministern och Centerkvinnan Karin Andersson.
Centerkvinnorna har gått i täten för ett jämställt Sverige - under flera decennier. Boken ”Kvinnor som gjort skillnad” berättar om de banbrytande kvinnorna i Centerrörelsen. Fokus i deras politiska arbete har hela tiden varit jämställdhet och kvinnors rättigheter.
Men de har mött stort motstånd. "Likt sysslolösa hejdukar draga de från gård till gård, spridande skräck och fasa bland de av landsbygdens kvinnor som äro minst bevandrade i politiska ting." Så beskrevs kvinnornas framfart i en högertidning när Centerkvinnorna startades upp 1932. Sedan dess har centerkvinnor gjort stor skillnad.
Den 13 december 1979 antog riksdagen Sveriges första jämställdhetslag med bland annat en lag mot könsdiskriminering i arbetslivet och krav på lika lön för lika arbete. Detta under jämställdhetsminister Karin Andersson (C). Under samma tid drev Sveriges dåvarande socialminister Karin Söder (C) igenom en kraftig utbyggnad av daghemmen.
Men det finns mer att göra. Fortfarande finns det en osaklig löneskillnad mellan kvinnor och män på 8 procent. Det kan vi inte acceptera! Centerkvinnorna tycker det är dags att företag och myndigheter som lönediskriminerar ska straffas med ett kännbart vite.
Anki Enevoldsen
tisdag 17 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar