måndag 20 april 2009

Könsmärkt från födseln

I en artikel i DN idag http://www.dn.se/insidan/en-blomma-pa-overallen-betyder-flicka-1.846625 handlar om jämställdhet och barn och ur vi kan uppfostra dem könsneutralt.

Att köpa barnkläder är inte lätt idag, dvs kläder inte är tjej eller killkläder. Vnliga jeans, utan rosa blommar o fjärilar med tajt passform (avsedda för tjejer) eller vida med döskallar o eldsflammor (avsedda för killar) kan man få leta efter. Hur kan det vara så - är så dagens föräldrar vill ha det? Enligt bl a H&M vill kunderna ha uppdelade plagg, för killar eller tjejer, även om efterfrågan är mindre i Sverige än i övriga länder.

Att uppfostra barn lika och ge dem samma möjligheter och villkor känns självklart, det ska inte få styra av vilket kön barnet har. Men hur enkelt är det att göra det när hela samhällsstrukturen vill "könsmärka"? Om det vore så att vi redan levde i ett jämställt samhälle där möjligheterna inte påverkades av kön så vore det roligt att kunna använda kläder som något för att trots allt se skillnad på kille o tjej. Men dit är det en lång väg kvar...

/ Jenny Gotthardsson

Inga kommentarer: