lördag 18 april 2009

Sverige behöver fler kvinnor som vågar

Centerkvinnornas förbundsstämmoombud har precis fått lyssna på 28-åriga Sofia Falk, som av Centerkvinnorna utsetts till Årets Brytare.

Hon sa upp sig från en fast tjänst och driver numera det egna företaget Wiminvest - för att hon vill förändra. Det var när hon gjorde lumpen på Tolk- och Underrättelseassistentskolan i Uppsala som hon på allvar upptäckte att killar och tjejer har helt olika förutsättningar i yrkeslivet. Senare märkte hon att näringslivet också missar halva mänskligheten. Genom att berätta sin story hjälper hon företag att få fler kvinnor att våga ta chefsposter.

Både i näringslivet och i politiska sammanhang är vi många som erfarit att kvinnor inte tror på sin egen förmåga och inte vågar bli ledare.

Av styrelseledamöterna i börsnoterade företag är 18 procent kvinnor och 82 procent män. I 294 börsnoterade företag är bara 7 kvinnor ordinarie VD och 9 kvinnor styrelseordföranden. Samtidigt är det fler kvinnor än män som tar examen vid våra högskolor och universitet. Det handlar inte om kompetens. Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Någonstans på vägen till vuxenlivet lär sig många kvinnor att de inte kan, trots att de har kompetens och presterar minst lika bra som männen. Sverige behöver fler som Sofia Falk - kvinnor som vågar och som öppnar ögonen på fler. Det handlar om attitydförändringar hos både kvinnor och män.

Anki Enevoldsen

Inga kommentarer: